Deşi ajunşi la vârsta la care stăpânesc mai bine decât ne imaginăm limba maternă, cel mai ades copiii nu înţeleg nicicum ce le spun mamele lor. Se pare că ceva din glasul acestora distorsionează atât de tare sensul cuvintelor, încât, după ce sunt lansate în spaţiu şi până ajung la copii, se transformă radical. Să luăm câteva exemple modeste, dar atât de grăitoare:

Când mama spune copiii înţeleg
Mai încet, vă rog!

Ţipaţi mai tare, vecinii din cartierul celălalt nu vă aud prea clar!

La culcare, e deja târziu!

Acum e momentul să începeţi un nou joc, să cereţi de mâncare sau să vreţi afară, de ce nu, că doar nu degeaba stă luna aia pe cer, trebuie şi ea să lumineze pe cineva.

Linişte, vorbesc la telefon, vă rog!

Întrebaţi-mă, întrebaţi-mă, cu telefonul la ureche înţeleg mult mai bine ce vreţi de la mine, dar cu condiţia să puneţi, în mod repetat, cât mai multe întrebări şi toţi odată, dacă se poate.

Strângeţi jucăriile!

Azi parcă nu mi-am sucit nicio gleznă călcând pe piese de lego şi nici prin casă nu sunt suficiente jucării pe jos, vă rog să luaţi măsuri imediat!

Gata cu tabletele pentru azi!

Mai jucaţi câteva runde, certaţi-vă puţin între voi care este câştigătorul şi abia după vreo două ore, întrebaţi-mă dacă am zis ceva şi dacă da, ce anume că nu m-aţi auzit.

Hai la masă!

Parcă nu v-aţi certat de mult, acum ar fi momentul! În plus, acum rulează a zecea reluare a nu ştiu cărui episod de desene animate, nu puteţi să-l rataţi, normal!

Am întârziat, îmbrăcaţi-vă mai repede, vă rog!

Ce atâta grabă? Înapoi în pijamale, la joacă sau la răscolit prin lucrurile mele, că doar aveţi şi voi priorităţi în viaţă, păi nu?

Veniţi puţin să mă ajutaţi la… (nu contează).

Nu am zis nimic, ignoraţi-mă, nu am nevoie de ajutor, sunt supermamă, le fac singură pe toate cu cele zece mâini ale mele, eventual mai rugaţi-mă şi voi să fac ceva, cum ar fi să vă număr boabele de orez din farfurie…

Plecaţi de acolo, e periculos!

Da, sigur, puteţi să vă aplecaţi cât vreţi, e foarte palpitant. Da, şi în picioare pe marginea aia e foarte indicat să mergeţi… în fond, ce atâta tam-tam pentru o amărâtă de vânătaie?

Ce aţi făcut azi la şcoală?

Sunt foarte interesată să aflu tooooaaaate discuţiile dintre colegii voştri, din pauze şi din timpul orelor şi, da, mă interesează să ştiu cu lux de amănunte ce fel de jocuri şi-a mai instalat x pe tabletă sau cu cine s-a certat colega voastră de bancă. Mor de curiozitate, restul sunt detalii.

Ai ştiut să răspunzi la întrebările din testul de azi la….. ?

Exact, am întrebat ce au făcut ceilalţi copii, de la alte clase şi de la alte şcoli, dacă se poate, ce note au luat ei la toate testele pe care le-au dat până acum şi de ce, dar mai ales, cum analizezi tu aceste aspecte din perspectiva elevului „plictisit” de materii desuete. Te ascult, mi-am luat liber de la muncă două săptămâni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord