Femeie: gospodina, profesionist de succes, mama… aproape fiecare dintre noi ajungem la un moment dat in viata in aceasta intersectie, framantand avid in minte: incotro? Pana sa gasim insa raspunsul bun (nu corect, pentru ca nu exista, ci doar nenumarate raspunsuri diferite, in functie de situatia fiecareia in parte, toate la fel de corecte), cred ca e nevoie sa reformulam. Si intrebarea, si premisele: nu este vorba de o intersectie, ci de o redefinire. Nu trebuie sa alegem o singura directie, ci sa redefinim drumul pe care suntem, astfel incat el sa inglobeze toate aceste aspecte, in proportia in care dorim. Pentru ca se poate. Pentru ca suntem femei si putem. Iar asta da masura succesului la feminin.

Si totusi, ce este acest succes? Cate ne regasim in aceasta paradigma? Si cum il obtinem? Cu sacrificii? Merita? Par multe intrebari, insa este important sa gasim intrebarile care conteaza pentru ca ele contin jumatate de raspuns. Mai mult, succesul inseamna fericire? Sau sunt notiuni care in viata de zi cu zi se conditioneaza sau se exclud reciproc? Existe diferite studii si sondaje ale caror concluzii nu se pun deloc de acord. De exemplu, in timp ce unele sustin ca succesul la locul de munca influenteaza direct fericirea, altele aduc raspunsuri in favoarea vietii de familie si a rolului de mama, ca ingrediente de baza ale fericirii. Si asta pentru ca, din nou, nu exista doar o varianta de raspuns.

Viata femeii este una complicata si datorita faptului ca are capacitatea de a-i face fata. Solicitarile sunt multiple si de pe planuri diverse, iar stabilirea prioritatilor nu este niciodata usoara. Fara a face comparatie cu barbatii, ale caror coordonate in viata par mult mai clare si mai usor de identificat, totusi, faptul ca „actiunea” se petrece in acelasi timp si spatiu, cu aceleasi reguli pentru toata lumea, ridica pentru femei un obstacol in plus. Pentru ca nu suntem egali, nu trebuie si nici nu vrem sa fim. Dar recunoasterea acestor conditii, ne ajuta sa ne situam mai bine in propria viata.

Astfel, redefinirea (reinventarea) in momentele cheie ale vietii, impreuna cu stabilirea prioritatilor ne conduc pe calea catre succes si fericire. Pe de alta parte, perceptia distincta si asteptarile diferite de la aceleasi situatii/imprejurari in viata personala sau profesionala conditioneaza reusita fiecareia in acest demers. Cautarea sensului, a aprecierii si a recunoasterii eforturilor daruite familiei si societatii sunt elemente vitale pentru echilibrul psihic feminin, desi nu intotdeauna acestea sunt recunoscute ca atare.

Intentia mea este astfel sa trasez cateva directii de discutie in acest sens, directii la feminin, in niciun caz feministe cu gandul de a va oferi indicii pentru ca fiecare sa-si gaseasca propriile raspunsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord