Despre perioada imediat dinainte şi după revoluţia română din decembrie 1989 (sau revoltă populară sau lovitură de stat – cum este numită de către anumite voci) s-a scris inclusiv beletristică. De altfel, ca orice eveniment major din viaţa unui popor, şi acest moment dramatic a dat naştere la numeroase opere, autorii acestora speculând teoriile mai mult sau mai puţin plauzibile asupra adevărului istoric.

În schimb, în romanul „Condamnat la viaţă” aparținând lui Alexandru Lincu, roman apărut in martie 2010 la editura Pegasus Press din Bucureşti, revoluţia română este, aparent, doar un pretext pentru a ilustra viaţa unui tânăr, Marian Speranţă, al cărui destin îl loveşte de repetate ori, victimă nevinovată, pe rând, a sistemului trecut şi al celui actual, a nedreptăţii celor din jur, a propiei iubiri sau a alegerilor sale (cum ar fi soţia). Crescut la orfelinat, condamnat să iubească o fată de demnitar comunist care face tot posibilul să-l „înfunde”, Marian Speranţă depăşeşte toate obstacolele, cu un curaj inconştient, cu noroc şi, până la urmă, cu speranţa că lucrurile vor căpăta o formă controlabilă. Destinul său îl poartă de la închisoare, la spitalul de nebuni şi de aici la facultatea de matematică, de la iubita schizofrenică, la soţia uşuratică, de la participarea la pregătirea evenimentelor din decembrie’89, la statutul de „trădător”. Totul pare terminat pentru el, viaţa sa nu mai are sens, şi totuşi, el este „condamnat la viaţă”… Sfârşitul surprinzător, aparent fericit, este cu atât mai dureros, cu cât nici măcar soluţia finală nu reprezintă împăcarea cu propriul destin, căci „spectacolul trebuie să continue”…

„Condamnat la viaţă” este un roman viu, trăieşte prin personajele sale, prin intrigile şi misterul lor, prin viaţa lor uneori dublă, pe care cititorul o înţelege şi o analizează împreună cu personajul principal, este o provocare la introspecţie şi la redescoperire, pentru că, din fericire – sau din păcate -, fiecare dintre noi este un Marian Speranţă al propriului destin.

În plus, cititorii avizați pot decripta anumite aspecte mai puțin cunoscute despre evenimentele din decembrie 1989, aspecte care transcend literatura.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord