Mărturisesc că am terminat-o de câteva zile, dar a trebuit s-o las să se decanteze. „Emma – Cicatrici” de Raluca Irimie este mai mult decât un roman. Este un strigăt, o rană deschisă, un proces de exorcizare, așa cum însăși autoarea l-a definit. Scris concis, dureros de exact, fără înflorituri stilistice inutile, pe parcursul celor peste 150 de pagini, redă povestea Emmei, o poveste capabilă să te cutremure „prin duritatea faptelor relatate”, așa cum se menționează pe coperta patru a cărții.
Însă Emma este nu doar un personaj de roman psihologic, ci și un simbol. Suferința ei, întinsă ca o plagă de-a lungul întregii ei firave și nedrept de scurte vieți, își găsește ecou în inimile multora dintre noi, căci este imposibil să nu te pună pe gânduri și să nu găsești echivalențe subtile cu măcar una dintre multiplele sale probleme. Și, cu toate acestea, ea nu renunță. În ciuda copilăriei dezastruoase, în ciuda tuturor obstacolelor, Emma nu încetează să fie om. Astfel, mesajul ei este cu atât mai puternic, căci nu se dă bătută, nu renunță, nu încetează să fie o fire deschisă, optimistă, prezentă când alții au nevoie de ea, deși, la rândul ei, are și ea nevoie de sprijin. Sprijin pe care îl primește într-o măsură destul de mică și asta pentru că nici nu dorește să fie o pacoste pentru nimeni, cu atât mai mult pentru singura ei prietenă. În acest context, prezența lui Mark, alcătuit din lumini și umbre, din mai multe întrebări decât răspunsuri, devine una misterioasă și greu de etichetat. Oare unde își găsește acest bărbat, cu adevărat, locul în puzzle-ul chinuitor ce alcătuiește viața Emmei?
Totuși, să nu mă înțelegeți greșit. Deși este o poveste tristă, „Emma – Cicatrici” nu are ca scop să stoarcă lacrimi, ci doar să pună punctul pe „i” acolo unde, de multe ori, nu recunoaștem, nici măcar față de noi înșine, că ar fi nevoie, iar Raluca Irimie, în calitate de psihoterapeut, știe cel mai bine asta. Poate că Emma nu este decât o oglindă a suferințelor diferiților săi pacienți care astfel, iată, au ocazia să se adreseze lumii întregi cu un puternic semnal de alarmă: uneori viața poate fi nedreaptă și extrem de dură, dar asta nu este, nici pe departe, o invitație deschisă la răutate, răzbunare sau renunțare, ci o lecție sau, dacă vreți, un pas înainte în procesul de autocunoaștere și evoluție spirituală. Întotdeauna suferința a împins omul dincolo de limitele pe care și le știa, tocmai ca să-i demonstreze că poate, indiferent de situație, să fie mai bun și mai puternic decât credea.
„Emma – Cicatrici” poate fi comandată de pe site-ul editurii Casius Books, de aici.