Cel mai bine poți începe să cunoști și să înțelegi un om citindu-i cărțile. Cu atât mai mult dacă acestea au nuanțe autobiografice. Și să nu te mire dacă tot ceea ce-ți imaginaseși că știi despre autor (ce ai văzut prin presă sau la TV, în caz că este vorba de o persoană publică) se transformă rapid în praf de stele…

Ei bine, trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că asta am pățit și eu citind cartea Danei Săvuică „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”. Când am primit-o, nu știam la ce să mă aștept, în afară de câteva clișee care-mi intraseră pe nesimțite în minte, urmărindu-i indirect cariera. Și totuși… să vă spun că am lecturat-o într-o singură zi? Că a fost nevoie să citesc doar câteva pagini pentru a nu o mai lăsa din mână, cu excepția unor mici pauze pentru a rememora cu uimire și bucurie cele de-abia citite?

„Din călătoriile unei femei cu suflet de copil” a fost pentru mine o revelație. Un manual de feminitate și stil (amănuntele ținutelor proprii sau ale mamei sunt nu doar încântătoare, ci și educative, în timp ce Coco Chanel este muza supremă) și, în același timp, așa cum o spune și titlul, o călătorie – să-i zicem – tridimensională: în spațiu (Sri Lanka, Indonezia, Cipru, Italia etc), în timp (incursiunile în propria copilărie alternate cu evenimente din prezent) și în sine însăși (scriind, Dana se redescoperă, se reîmprietenește cu copilul care a fost, dar și cu femeia care s-a copt de-a lungul anilor și care acum își îndreaptă, în sfârșit, toată atenția și dragostea către propria persoană).

Cartea este alcătuită din scurte povestioare, necronologice, dar legate între ele prin fire aparent invizibile, un puzzle de întâmplări, gânduri și impresii care, indiferent de ordinea în care se așază piesele, are sens. Aproape fiecare poveste este despre o călătorie și/sau despre o întâlnire cu rol de treaptă în propria evoluție. Dincolo de fascinația unor lumi exotice pe care Dana Săvuică le descrie cu precizie fotografică (nu degeaba coperta principală o înfățișează cu un aparat foto la gât…), cu un stil simplu, intenționat ales, pentru a permite cititorului să nu zăbovească prea mult asupra formei, cartea provoacă. Te obligă să renunți la confortul în care (poate) te-ai cufundat într-o aparentă mulțumire de sine și te zgândărește să te gândești serios la tine însuți/însăți. Ce ai făcut până acum cu viața ta? Cât de mult te cunoști, cât de mult te iubești, cât de mult ți-ai înțeles rostul? Din acest punct de vedere, nu este deloc o carte comodă. Desigur, poți rămâne doar la suprafața lucrurilor, la farmecul povestirilor și la bucuria de a fi pătruns datorită „indiscreției” autoarei în lumea necunoscută a unei femei de succes. Dar ar fi păcat, căci nu ai înțelege, de fapt, nimic din adevăratul mesaj al cărții, atât de bine sintetizat pe ultima filă:

„Viața nu este o cursă, ci o călătorie care trebuie savurată la fiecare pas. Ziua de ieri e deja istorie, ziua de mâine e un mister, dar ziua de azi e un cadou prețios (…)”

***

Cartea „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”, autor Dana Săvuică, a apărut anul acesta la editura Univers și poate fi achiziționată de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord