Pe biroul meu sunt în permanență câteva cărți. Nu mereu aceleași, pe măsură ce le citesc, le duc înapoi în bibliotecă și aduc altele noi. Cu câteva excepții. Cărțile unei prietene, cartea mea și… „Plec”, romanul cu „publicitari, măgari și umbre” al Cristinei Andone, publicat de editura Univers (2018).

„Plec” este un film de diapozitive al cărui început și sfârșit ai senzația că s-au pierdut, dar s-au păstrat cadrele miez. Tablouri vii, așezate cuminți unul după altul, cu legături subtile, dar nu mereu evidente. Iar personajele, aflate în permanent pelerinaj, pășesc dintr-unul în altul, purtând fiecare pe umeri o poveste despre care aflăm informații criptate, amestecate, nu neapărat cronologice, dar suficiente cât să le scoată din anonimat și să ni le plaseze în minte, în zona eroilor greu de uitat.

Structurată în trei mari părți, toate tributare credinței conform căreia, după moarte, sufletul, înainte de a părăsi definitiv această lume, o mai colindă timp de 40 de zile. Patru sunt și personajele, angajați ai unei agenții de publicitate, care, sub pretextul îndeplinirii ultimei dorințe a fondatorului agenției AD&Trosky, David Trosky, pornesc într-o călătorie aventuroasă spre sine, având ca obiectiv imediat recuperarea unui… măgar de pe meleaguri străine. În paralel, fiecare își duce propria luptă, își caută propriul drum, își analizează viața și se zbate să-și depășească limitele și autolimitările.

Nu este ușor să citești „Plec”, deși lucrurile par simple la început: ca într-o piesă de teatru, ne sunt prezentate personajele pe care, dacă le cunoști din primul moment ai putea avea senzația că le și înțelegi din următorul. Doar senzația. Deși ele fac tot efortul de a ni se dezvălui (narațiunea alternează persoana a III-a, cu persoana I, schimbarea de perspectivă oferindu-ne o perspectivă 3D, dacă vreți), după ce ai dat și fila ultimei anexe (ce conține „Expresii frumoase colecționate de Marta” – sau, mai bine zis, esența întregului roman), îți dai seama că nu ai altă soluție decât… să iei totul de la început.

Nu vă povestesc nimic pentru că această însemnare nu se vrea a fi un „spoiler”, ci doar semnalarea, punctuală, a câtorva gânduri și senzații născute de lecturarea scriiturii Cristinei Andone, atât de bine surprinse în succintul autograf ce însoțește cartea: „rămâi în poveste”.

Romanul „Plec” este disponibil în librării și aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord