Am închis cartea cu ciudă… Ah, pentru unele povești, aș vrea un alt sfârșit, aș vrea să pot interveni și să le ofer personajelor, după lungul și durerosul lor periplu prin viață, răsplata meritată. Dar, la fel în realitate, nici în cărți aceasta nu vine întotdeauna. Căci lumile imaginare, oricât de mult ar fi tributare idealurilor pe care le purtăm fiecare într-un colț de suflet, devin neverosimile odată ce sunt complet rupte de cruda logică a cotidianului. Mai cu seamă poveștile contemporane, ale căror personaje te aștepți să coboare dintre coperți și să-și continue viața începută în carte în aceeași dimensiune cu tine.

Am închis cartea cu ciudă, căci aș fi vrut să pot să stau de vorbă cu Luluța (Steluța), protagonista celei de-a doua cărți semnate de Nicoleta Beraru, romanul „Luluța și Petrișor sau Povestea cuiburilor părăsite”, să-i fiu puțin prietenă, puțin mamă și puțin soră… căci dorurile, durerile, zbaterile, chinurile și luptele ei nu-mi sunt deloc străine, așa cum nu-i sunt străine niciunui cititor.

Romanul Nicoletei Beraru tratează câteva aspecte fundamentale ale societății românești de azi – de la drama familiilor separate de străinătate (mama plecată la muncă în Belgia pentru a-și susține copiii rămași acasă la liceu, respectiv facultate), la diferențele de clasă, educație și mentalitate dintre tinerii veniți de la sat și cei crescuți la oraș (pe de o parte, Luluța, pe de alta, Andra și Ștefan), la modul în care sunt percepute, înțelese și asumate zbaterile străzii ca răspuns la politicile guvernanților, până la suferința din dragoste (Dor-el sau El Dor) și renunțarea la iubire (Ștefan), toate sunt cuprinse, analizate și disecate în profunzime.

Minuțioasă precum un neurochirurg, Nicoleta a demonstrat încă de la prima sa carte „Ardei Iuți, Povestiri la imperfect”, că este un bun cunoscător al psihicului uman, construindu-și personajele cu atenție la nuanțe și la detalii, plasându-le firesc în mediul lor de viață, mediu redat complex, atât prin descrieri ample, cât și prin limbajul specific (…).

Citește continuarea aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord