Teatru labirint senzorial, un experiment inedit pentru copii cu vârste între 5 și 10 ani

221

Experiență unică și în premieră pentru elevii Liceului Teoretic Național! Sunete, mirosuri, gusturi, diferite texturi sau, altfel spus, teatru labirint senzorial, un experiment gândit și coordonat de Cătălina Lupu, profesor de Limba Engleză și coordonator Ateliere de Teatru pentru copii și adolescenți, cu sprijinul colegilor profesori din cadrul LTN.

Copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, înscriși în programul Școala de vară – Caleidoscop LTN, au experimentat, pentru prima dată, teatrul senzorial, o formă de terapie ce îmbină arta cu exerciții de mindfulness, ajută la conectarea cu sinele și atingerea stării de prezență acum și aici.

Elevii spectatori au parcurs o experiență imersivă în labirintul creat de către profesori-actori. Copiii au purtat măști pentru restricționarea văzului și au fost conduși pe traseul realizat de către profesori-ghizi, scopul fiind acela de a-și activa și a conștientiza mai profund celelalte simțuri, adesea neglijate/neconștientizate.

Astfel, copiii au devenit co-creatori ai propriei experiențe în Labirintul ”Summer Senses”. Au fost parcurse rând pe rând, sala Mării, sala Caleidoscopului, sala Muzicii și a Dansului, precum și sala Pădurii, unde cei mici au trăit experiențe auditive, tactile, olfactive și de gustat. Pentru a ieși din Labirint și a pătrunde în sala de Debrief, copiii trebuiau să-și amintească parola indicată la inițierea călătoriei: ”I am the hero of this Summer”. Și, într-adevăr, cei unsprezece copii participanți au fost eroii poveștii imersive din Teatru Labirint.

Este pentru prima dată când particip la o astfel de activitate și a fost ca o călătorie. Mi-au plăcut toate camerele din labirint și vreau să vin și la alte povești ”, susține Thea, în vârstă de 7 ani.

Experiența Summer Senses nu s-a încheiat. Urmează partea a doua, în care copiii vor deveni, la rândul lor, constructori pentru colegi și părinți. Ei vor fi cei care vor realiza labirintul și îi vor purta pe toți participanții prin toate senzațiile și experiențele senzoriale.

“Îmi propun să creez și alte povești senzoriale din labirint, dedicate copiilor, adolescenților și părinților, pentru că acest tip de artă nu încorsetează, ci îi lasă liberi pe participanți să se exprime cum se simt ei mai confortabil. Anumite senzații declanșate prin artă ne bine dispun, ne calmează mintea și corpul”, este de părere inițiatoarea acestui proiect.

Pentru mai multe detalii:

Cătăina Lupu

e-mail: cmh.lupu@gmail.com

Cătălina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord