Cu siguranță, despre sushi a auzit oricine, chiar dacă nu toată lumea a și avut curiozitatea să consume aceste preparate atât de diferite de obișnuințele noastre culinare. Am prieteni care „nu au curaj” deoarece, zic ei, „nu-mi place peștele crud” și cu asta au încheiat discuția. Sau, mai rău, îmi spun că este „periculos” și că ei nu vor să se „intoxice”. Desigur, avem de-a face cu prejudecăți, majoritatea venite din partea unor persoane care nici măcar nu au gustat vreodată un rulou de sushi, dar care „știu” ele foarte bine despre ce e vorba. Asta îmi aduce în minte o anecdotă care circula pe internet conform căreia „cel mai bine știam ce e acela parenting când nu aveam copii”.

Iar toate acestea au o singură cauză: puținele informații despre ce este sushi-ul, care este istoria sa, ce ingrediente conține, cum se prepară, ce semnificații are, de neglijat fiind și implicațiile sale culturale.

Și eu am descoperit relativ târziu că-mi place sushi-ul, iar după ce am aflat mai multe detalii despre „universul” său, mi-a plăcut și mai mult, mai ales că am descoperit în Brașov un restaurant sushi cu preparate absolut irezistibile! SushiYa este situat chiar în centrul orașului (Piața Sfatului, nr. 27) și are și serviciu de livrare sushi Brașov.

Astfel, mi-am propus ca în acest articol, să trec în revistă ingredientele de bază din care se prepară sushi, cu mențiunea că este vorba de o listă deschisă.

Orezul

Sushi-ul se prepară cu orez alb „sumeshi”, dulce, cu bob scurt, cunoscut ca „orez japonez” care se asezonează cu oțet de orez, zahăr, sare, alge kombu și vin de orez si mirin. Orezul se folosește răcit la temperatura camerei.

Este un orez diferit de cel pe care îl consumăm în mod obișnuit, cu o textură cremoasă, dar care nu trebuie spălat în exces, ci într-un mod specific. Alegerea și pregătirea orezului sunt pașii cei mai importanți în elaborarea sushi-ului. Orezul oferă gustul și textura ce fac din sushi un fel de mâncare de care te îndrăgostești cât ai zice pește!

Algele „nori”

În tipurile de sushi „makizushi” și „temaki” se folosește un fel de algă denumită „nori”, fiind, în mod tradițional, cultivată în Japonia. Se coace și se procesează sub formă de benzi, cu dimensiunile standard 18×21 cm. Această algă are un înalt conținut nutritiv. Conține proteine, minerale – în special iod, dar și vitamine – A, B1, B2, B6 și vitamina C. Ajută la prevenirea depunerii de colesterol pe vasele de sânge. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este de o calitate mai bună.

Condimentele

SUSHI-ZU / oțet de orez căruia i se adaugă sare, zahăr și, uneori, sake sau mirin;

SHOYU / sos de soia japonez – este un condiment indispensabil; în funcție de modul cum fiecare este obișnuit să consume mâncarea în mod normal, i se poate părea că sosul de soia este foarte sărat sau mai puțin sărat. Este indicat, de asemenea, ca rolele cu orezul pe dinafară (uramaki) să fie introduse în soia cât mai puțin, orezul absorbind foarte repede sosul.

GARI / ghimbirul murat și tăiat în fâșii subțiri – se consumă între diferite tipuri de sushi pentru a curăța gura de orice fel de gust și a neutraliza PH-ul. De asemenea, ghimbirul este un antiseptic natural, facilitând digestia, întărind sistemul imunitar și protejând organismul de răceli. De aceea, când apelez la serviciul de livrare sushi Brașov, solicit mereu o porție extra de ghimbir murat. Mă încântă!

WASABI – adevăratul „wasabi” se extrage din rădăcina de „wasabia japonica” și se cunoaște și sub numele de „namida” (în traducere „lacrimă”, din cauza gustului exagerat de picant). Wasabi echilibrează gustul sushi-ului, este bogat în vitamina C, stimulează producția de salivă și înlesnește digestia, având proprietăți antibacteriene. Totuși, în general, se folosește un amestec de wasabi și hrean;

MIRIN – vin de orez cu/fără alcool, se servește pentru a da o aromă specială orezului și implicit al preparatelor sushi;

SRIRACHA – un sos picant foarte popular în sud-estul Asiei, preparat dintr-un amestec de chilli, oțet, usturoi, zahăr și sare. Se regăsește la baza unei multitudini de alte sosuri sau maioneze picante.

Tipuri de umplutură

PEȘTE – peștele folosit la prepararea sushi-ului trebuie să fie proaspăt și de cea mai bună calitate. Acesta trebuie să miroasă curat, să aibă culori vii și să fie lipsit de paraziți. Peștele de apă sărată se poate consuma și crud, cel de apă dulce – doar gătit. Cel mai des se folosesc tonul (în special partea slabă numită „maguro”), somonul („sake”), stavridul negru („hamachi”), macroul („saba”), anghila („unagi”) – doar gătită;

FRUCTE DE MARE –  sepie („ika”), caracatiță („tako”), crevete („ebi”), diferite tipuri de scoici („akagai”). Stridiile nu se folosesc în sushi din cauză că gustul lor nu se combină bine cu orezul;

OU – oul de găină se folosește la prepararea unei omlete foarte fine – „tamagoyaki” folosită, la rândul ei, la definitivarea unor tipuri de nigiri sau maki;

ICRE – sunt un element de bază al gastronomiei japoneze. Se folosesc proaspete, atât în interiorul, cât și la exteriorul rulourilor de sushi. Cele mai utilizate sunt icrele de somon (sunt de două tipuri, „ikura” – mari, portocalii ale somonului roz și „sujiko” – icrele somonului roșu, mai mici și mai închise la culoare), icrele peștelui zburător („tobiko”), icre sărate de cod („tarako”), icre de hering („kazunoko”) sau de capelin („masago”);

VEGETALE – la prepararea rulourilor de sushi se pot folosi tot felul de legume și verdețuri, inclusiv brânzeturi sau tofu. Există multe tipuri de sushi vegetal, la baza cărora stau ingrediente precum ardeiul kapia, morcovul, castravetele, ridichea japoneză, usturoiul, rucola, ciupercile shiitake, ceapa, lămâia. De asemenea, se folosește și avocado.

Alte ingrediente care conferă un gust aparte sushi-ului sunt: susanul negru și alb, surimi, alagele wakame, alge hijiko, germenii.

…și, așa cum spuneam la început, lista este deschisă.

Nu știu dacă se citește ușor un astfel de articol care-ți lasă gura apă, dar, cu siguranță, nu se scrie ușor. Noroc că există soluție, noroc că există livrare sushi Brasov și posibilitatea ca pe următorul să-l scriu în timp ce mă delectez cu Sake Nigiri sau Rainbow Maki sau California Maki sau Royal Eby Tempura Maki sau Dracula Maki… sau…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord