Sushi Master Brasov

Am asociat de-a lungul timpului Brașovul cu idee de munte, de aer curat, cu Biserica Neagră, cu Piața Sfatului sau cu Poiana Brașov. Uneori cu tradiționalele mâncăruri românești sau ungurești însă până acum niciodată cu sushi original. Și poate că nu aș fi făcut-o dacă nu aș fi avut delicioasa ocazie de a mânca aceste preparate delicate și oarecum exotice pentru Ardeal la restaurantul Sushi Master din oraș (situat în Galeriile Carrefour, Calea București, nr 107 și deschis de curând – februarie 2017, ca prima franciză din Europa a brandului Sushi Master).

Sushi original – ingrediente

Sushi-ul este un preparat de origine asiatică, apărut în forma în care îl cunoaștem azi în Japonia secolului al XIX-lea, evoluând din metoda de conservare prin fermentație a peștelui sărat prin învelirea acestuia complet în orez acrit. În prezent, există mai multe tipuri de sushi. Principalul ingredient este mereu orezul acrit (sau oțetit) combinat cu diferite alte alimente crude sau gătite, dintre care peștele crud fiind cel mai des întâlnit. Astfel, există rulourile învelite în alge de mare presate, orez frământat cu mâna servit cu pește crud sau icre, pește crud așezat pe un pat de orez sau chiar variantele în care orezul este înlocuit cu tofu.

20626123_1535198393198853_3139960389504427463_o

Sushi însă este cel prezentat sub diferite tipuri de rulouri, cu sau fără învelișul de alge (numele japonez este „nori”), și cu o varietate amețitoare de combinații de ingrediente.

Orezul folosit pentru sushi este de varietate japoneză, cu bob scurt. Acesta se prepară prin fierbere și se amestecă apoi cu oțet de orez, sare și zahăr, urmând a fi folosit la sushi după răcire.

În ceea ce privește peștele, fiind folosit în special în stare crudă, sunt foarte importante calitatea și prospețimea sa. Pentru a nu exista riscul contactării unei serii de paraziți, se folosește pește oceanic, precum somon, ton, macrou, anghilă etc. De asemenea, se folosesc și icrele.

20615926_1533201340065225_7368210819972339546_o

Fructe de mare, în special creveții, sepia, caracatița, crabul sau chiar scoicile pot substitui cu succes peștele crud.

Legumele folosite sunt foarte variate. Fie că sunt în stare crudă, murate sau gătite, acestea sunt indispensabile în prepararea mai multor feluri de sushi. Castravete, sparanghel, ridiche japoneză murată, roșii, ciuperci, ardei, morcov, avocado (considerat fructul-legumă), alge Wakame. Acestea din urmă au o valoare nutrițională ridicată și puține calorii și grăsimi. La restaurantul Sushi Master din Brașov se regăsesc în preparatele mini roll Wakame, rulou wakame și salată Wakame.

20479583_1532990860086273_6377196803958001756_n

Alte ingrediente sunt crema de brânză, puiul, măslinele, susanul etc.

Condimentele folosite pentru sushi original sunt, la rândul lor, extrem de variate. Sosul de soia – cu cele trei variante ale sale: dulce, sărat, mediu.

Wasabi – cu calități antibiotice, ajută la digestie, având gustul asemănător hreanului (sub formă de pastă foarte picantă, de culoare verde).

Ghimbir murat – „gari” în japoneză. Ajută digestia și curăță papilele gustative pentru a nu amesteca gusturile diferitelor tipuri de sushi.

În mod tradițional, sushi se servește cu ajutorul bețișoarelor. Cine nu reușește să le mânuiască însă, poate mânca direct cu mâna. Bucățile de sushi se înmoaie în unul dintre sosurile de soia și se consumă cu wasabi și ghimbir murat. Se recomandă consumarea sushi-ului cu gust mai puțin intens înaintea celor cu arome puternice.

20525788_1533853423333350_2413129033768133838_n

Cum se prepară sushi?

Am reușit, prin intermediul atelierelor de master-class organizate de restaurantul Sushi Master din Brașov, să cunosc câte ceva din modul în care se prepară aceste bijuterii gastronomice. Nu voi încerca să descriu în cuvinte, ci vă voi lăsa în compania imaginilor filmate recent în cadrul unui astfel de atelier:

De ce să consum sushi?

În primul rând pentru că este foarte gustos. Și tot în primul rând, pentru că este un tip de mâncare foarte sănătos, cu puține calorii și care, evident, nu îngrașă absolut deloc. Printre avantaje se numără: cantitatea redusă de colesterol a ingredientelor, proprietățile digestive, de detoxifiere și antiseptice ale pastei wasabi și ale ghimbirului, nivelul ridicat de iod, magneziu, calciu și fier a algelor marine folosite (nori), prezența acizilor Omega-3 (în diferitele tipuri de pește).

18813461_1468866849832008_4799570712570137383_n

În loc de concluzie

Sushi devine pentru tot mai mulți iubitori de mâncare sănătoasă alternativa dietelor și regimurilor de tot felul. Pentru brașoveni, restaurantul Sushi Master oferă un meniu extrem de variat, la prețuri foarte bune. Restaurantul recomandă comanda cu livrare sau precomandă telefonică Take Away (tel: 080008030).

Deja îmi lasă gura apă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here